De Body-Mass Index (BMI) heet ook wel Queteletindex (QI). De BMI geeft de verhouding tussen gewicht en lengte aan bij volwassenen. Een goede BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Indien de BMI onder de 18,5 ligt dan is er sprake van ondergewicht. Ligt de BMI boven de 25 dan is er sprake van overgewicht en dit kan schadelijk zijn voor onder andere de hart en vaten.
In de geneeskunde wordt deze maatvoering veelvuldig gebruikt, terwijl de BMI niet geheel betrouwbaar is. Bij een BMI meting wordt namelijk geen rekening gehouden met de lichaamsbouw. Voor kinderen, Aziaten en bodybuilders is de BMI meting daarom niet geschikt als maatstaf voor een gezond gewicht, omdat ze een andere lichaamsbouw hebben dan de norm.
Bij een biometrie worden statistische gegevens vastgelegd. De biometrie valt bij een BMI meting niet anders uit dan bij mannen. Vandaar dat vrouwen en mannen dezelfde formule kunnen hanteren. Bij een BMI meting wordt er geen rekening gehouden met het percentage vet en/of het percentage spiermassa. Om deze reden worden er ook andere soorten metingen gedaan zoals een meting van het vetpercentage en een meting middels een middelomtrek.
BMI categorieën
In Nederland zijn er circa zes miljoen mensen met overgewicht. De meeste mensen met overgewicht zijn over de 45 jaar. Ondergewicht komt een stuk minder voor in Nederland. Slechts 2% van de Nederlandse bevolking heeft ondergewicht. Desalniettemin zijn de risico’s niet te onderschatten. Wekelijks sterft er wel iemand aan ondergewicht. Meestal zijn het meisjes met anorexia, die graag op een model willen lijken, maar psychisch volledig doorschieten.
- Onder de 18,5 staat voor ondergewicht
- Tussen de 18,5 en de 25 staat voor normaal gewicht
- Tussen de 25 en de 30 staat voor matig overgewicht
- Tussen de 30 en de 40 staat voor ernstig overgewicht (obesitas)
- Hoger dan 40 staat voor ziekelijk overgewicht (morbide obesitas)
Een BMI berekening maken
De BMI is te berekenen door gewicht (in kilo’s) te delen door de lengte (in meter) in het kwadraat. De formule voor een BMI meting is: BMI= gewicht/ lengte2.
Voorbeeld I: Een persoon die 57 kilo weegt en die 1.63 meter lang is heeft een BMI van 57/1,632 = 21,45
Voorbeeld II: Een persoon van 1,63 meter mag minimaal 49,15 kilo wegen. 1,632x 18,5= 49,15 kilo.
Voorbeeld III: Een persoon van 1,63 meter mag hoogstens 66,42 kilo wegen. 1,632x25= 66,42 kilo.
Aandoeningen en symptomen die veel voorkomen bij ondergewicht
- Afweer vermindert en het lichaam herstelt langzamer
- Te weinig lichaamsvet zorgt voor onderkoelingsverschijnselen
- Vermoeidheid
- Spierweefsel wordt afgebroken om aan de nodige energie te komen
- Menstruatieproblemen
- Anorexia of Boulimia
Aandoeningen en symptomen bij een BMI hoger dan 30
- Diabetes type II
- Hart- en vaatziekten
- Verhoging van bloeddruk en cholesterol
- Gewrichtsklachten
- Ademhalingsproblemen
- Spataderen
- Galstenen
- Kanker
Verantwoord afvallen of aankomen
Naast het feit dat je lichamelijk ziek kunt worden door ondergewicht en overgewicht, is het zo dat mensen een negatief zelfbeeld kunnen krijgen, omdat er vaak de draak wordt gestoken met hun uiterlijk.
Overgewicht kan komen door het gebruik van medicijnen, of door het teveel eten, of door het ouder worden en minder bewegen. Ondergewicht kan komen door gebrek aan eetlust, darmproblemen, schildklierproblemen en anorexia.
Om verantwoord af te vallen of aan te komen is het aan te raden om hulp in te schakelen van een diëtist. Diëtisten kunnen helpen bij het opstellen van een geschikt voedingsschema. Verantwoord afvallen betekent gezond eten, hooguit 500 à 1000 kilocalorieën per dag minder eten dan normaal en genoeg bewegen. Meer afvallen dan één kilo per week komt de spiermassa en de energie niet ten goede. Spiermassa wordt afgebroken om aan de nodige energie te komen.
In sommige gevallen is het noodzakelijk om een psycholoog in te schakelen, die je kan helpen met het doorbreken van bepaalde patronen.
De kosten voor behandelingen bij een diëtist en/of een psycholoog worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar.
www.wikipedia.nl
www.xlsmedical.com
www.eenvandaag.nl