Een fotoboek vormt een blijvende herinnering aan bijvoorbeeld een vakantie, bruiloft of feest. Dankzij digitale foto’s, internet en tientallen leveranciers is het maken en online bestellen van een echt  fotoboek niet moeilijk meer.

Zoek in Google op ‘fotoboek’ en je vindt een enorm aanbod aan aanbieders van fotoboeken: van klassieke winkels zoals Kruidvat en Hema tot bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het maken van fotoboeken op internet. Je zult ontdekken dat er tussen de leveranciers grote verschillen zijn in formaten van het fotoboek, aantal pagina’s, opmaakmogelijkheden, prijs en leveringsmogelijkheden.

Hoe maak je een fotoboek?

Een goed begin is om alle foto’s die je in een fotoalbum wilt plaatsen, bij elkaar te zetten in een folder. Als je ervaring hebt met het bewerken van foto’s, is het aan te raden om fotobewerkingen met je eigen grafische programma te doen. Hoewel je bij vrijwel elke leverancier ook in het fotoboek eenvoudige bewerkingen kunt uitvoeren, zoals lichtsterkte, contrast en zwart-wit, is het resultaat daarvan meestal net wat minder goed.

Ten tweede is het soms handig om je foto’s een naam te geven, zodat je ze makkelijk kunt herkennen en in de juiste volgorde in het fotoboek kunt zetten.

Vervolgens kies je een leverancier bij wie je een fotoalbum kunt maken dat aan jouw wensen voldoet. Op de website van de aanbieder kun je direct beginnen met het online aanmaken van een fotoalbum. Soms moet je eerst een programma downloaden en op je eigen computer installeren. Je hebt dan geen Internet nodig om het fotoboek te maken. Kies een programma waarin je een fotoalbum kunt opslaan om later te kunnen afmaken. Meestal is het namelijk te veel werk om het fotoboek in een keer af te maken.

Als je het fotoalbum helemaal naar je zin hebt ingericht en vormgegeven, moet je alle foto’s, teksten en achtergronden uploaden. Afhankelijk van de leverancier kun je de fotoboeken thuis laten bezorgen en/of afhalen in een winkel.

Programma’s om fotoboeken te maken

Elke leverancier van fotoboeken biedt een programma om het fotoalbum op te maken. Met de software kun je het fotoboek precies zo indelen als jij dat wilt. De aspecten die je zelf kunt instellen zijn meestal:

  • De kleur en/of materiaal van de kaft. Soms kun je ook een afbeelding en titel op de kaft laten drukken.
  • Het aantal foto’s per pagina.
  • De indeling per pagina, ook wel sjablonen of templates genoemd. Behalve de vaste fotoformaten kun je vaak uitsneden maken, bijvoorbeeld vierkant, rond of kleurrijke kaders
  • De achtergrondkleur. Bij sommige fotoboeken kun je ook bijvoorbeeld een thema-achtergrond kiezen, zoals een zandstrand, waterdruppels of de zee.
  • Het aantal pagina’s waaruit het fotoboek bestaat.

De prijs van fotoboeken

De prijs van een fotoalbum hangt af van verschillende factoren, zoals het formaat, het materiaal, het aantal pagina’s en de manier van bestellen. Hieronder een aantal tips voor een goedkoop fotoboek.

  1. Abonneer je op de nieuwsbrief of Twitterfeeds van de leverancier en houd acties in de gaten. Vrijwel alle aanbieders van fotoboeken hebben een paar keer per jaar een kortingsactie. Je krijgt dan bijvoorbeeld 25% korting op alle fotoalbums.
  2. Wees selectief in het aantal foto’s. Natuurlijk kun je alle driehonderd foto’s van dat leuke restaurant in het album zetten, maar wellicht is tien ook wel genoeg. Elke pagina minder scheelt weer in de prijs.
  3. Bespaar op bezorgkosten. Bij de winkels die fotoalbums leveren, kun je het fotoboek vaak gratis laten bezorgen in de winkel. Thuisbezorgen kost al gauw een paar euro.
  4. Maak een jaarboek. Maak een mooi, dik fotoalbum van meerdere vakanties of feesten in een. Eén dik fotoalbum is meerstal goedkoper dan drie dunne fotoboeken.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in