Zeker 1 op de 10 zwangerschappen begint als tweeling (of meerling). Steeds vaker blijkt dat de overgebleven tweelinghelft kampt met schuldgevoel en andere onverklaarbare gevoelens. Het zoeken naar iets, maar je weet niet wat. Gelukkig komen er steeds meer boeken uit over dit onderwerp!
Wat is een ongeboren tweelinghelft?
Een zwangerschap die begon als een tweelingzwangerschap, maar waarbij 1 kindje het niet haalt. Dit kan al heel vroeg in de zwangerschap fout gaan. Zelfs zo vroeg dat het door niemand wordt opgemerkt. Zeker vroeger, toen de vroege echo nog niet aan de orde was, kwam dit vaak voor. De moeder kan een miskraam gehad hebben (maar bleef zwanger) maar het gestorven kindje kan ook "verdwenen" zijn.
Enkele feiten
Uit onderzoek blijkt steeds meer dat een baby al heel jong in de baarmoeder dingen gewaar wordt. Hieruit voortvloeiend wordt het dus ook steeds duidelijker dat deze kinderen het verlies van hun tweelinghelft bewust meemaken! Ook heeft men ontdekt dat tweelingen al heel vroeg in de zwangerschap contact hebben.Zo reageren ze op elkaars bewegingen en "spelen" met elkaar. In deze fase zijn ze zich niet bewust van aparte persoonlijkheden. Zij voelen zich één! Als de ander verdwijnt, is dit voor het overgebleven kindje niet te bevatten. Zij kunnen daardoor gevoelens ontwikkelen die voor hen niet meer te plaatsen zijn, zoals schuldgevoel, onrust, wisselende stemmingen, omdat ze zelf niet meer weten dat ze deel uitmaakten van een tweeling. Veel kinderen/volwassenen die wel weten dat ze ooit deel uitmaakten van een tweeling, beseffen niet dat dit veel invloed kan hebben op hoe ze in het leven staan. Goed beschouwd kunnen deze alleengeboren tweelingen lijden aan een trauma.
Kenmerken die ondertussen bekend geworden zijn:
-Je bent je bewust van de noden van de ander en gekwetst dat anderen jouw noden niet zien
-Je bent hoog sensitief
– Het opstarten van nieuwe dingen gaat je gemakkelijk af….maar afmaken is een heel ander verhaal
-Je bent erg begaan met het thema leven en dood
-Je hebt een zwak voor tweetallen. Dingen zijn mooier als ze met z'n tweeën zijn
-In je partner zoek je vooral je soulmate
-Je leeft emotioneel in uitersten of je bent juist totaal afgesneden van je gevoelens
-Je kan twee hele verschillende kanten hebben. Je bent bijvoorbeeld heel verlegen, maar op andere momenten sta je juist graag in het middelpunt van de belangstelling
-Als je goed presteert, voel je je schuldig tegenover diegene die minder presteert
-Je voelt je anders dan anderen
-Het is moeilijk om bij je innerlijke rust te komen
-Afscheid nemen is een verschrikking
-Je bent perfectionistisch én slordig tegelijk
-Je beste vriend? Je innerlijke saboteur….
– Als kind had je fantasievriendjes
Nog meer kenmerken zijn o.a. te vinden bij Margreeth Stoffers. UIteraard zijn deze kenmerken niet een absolute bevestiging dat je inderdaad een alleengeboren tweeling bent. Bij familieopstellingen kan aan het licht komen dat je nog een broertje of zusje hebt. Maar meer feitelijk: indien mogelijk vraag het eens na aan je moeder of er bijzonderheden waren bij de zwangerschap.
Kenmerken bij de zwangerschap:
-Je moeder vloeide/kreeg een miskraam, maar bleef zwanger
-Tweelingen zitten in de familie
-Op de placenta werden littekens gezien
-Placenta was groot
-Je was erg licht bij de geboorte
-Extra embryozak gevonden of een extra navelstreng bij de geboorte
Meer weten?
Boeken:
Alfred R. en Bettina Austermann uit Berlijn hebben dit fenomeen uitgebreid onderzocht. Ze hebben hier ook boeken over geschreven: Drama in de moederschoot en De verloren tweelinghelft.
Aranka Reeuwijk schreef ook een boek over dit onderwerp: Ik wou dat ik twee hondjes was.
Op internet: www.menssana.nl
www.bdbcoaching.nl
www.mirremaan.nl
In het engels is een uitgebreide site: www.wombtwin.com
www.menssana.nl
Boek: Ik wou dat ik twee hondjes was van Aranka Reeuwijk
www.margreeth-stoffers.nl
wave-books.eu/Wave-books/wombtwin/
afb. http://www.morguefile.com/