Bij sporten denken we meteen aan voetbal, of tennis, of een andere fysieke sport. Minder snel denken we aan computerspellen, maar toch begint het steeds meer in beeld te komen. Electronic Sports, afgekort als E-sport, wordt in steeds meer landen gezien als een geaccepteerde vorm van sport. Door de populariteit van competitieve spellen zoals Counter-Strike en League of Legends is er steeds meer aandacht voor. Maar wat is E-sport nou precies? Hoe werkt het en waarom is het ineens een sport? Dat lees je hier.

Competitie maakt sport

Een van de redenen dat mensen niet weten waarom E-sport tegenwoordig als een echte sport beschouwd wordt, is dat ze niet snappen waar de competitie ligt. Spellen zoals League of Legends zijn, in de afgelopen 10 jaar, flink ontwikkeld op dat gebied. Elk continent heeft zelfs zijn eigen kampioenschappen, waar tientallen teams elk jaar aan meedoen. Daarnaast is er een wereldcompetitie, waar teams zich voor kunnen kwalificeren en miljoenen dollars mee kunnen verdienen als ze het toernooi winnen. Dit is hoe e-sports is ontwikkeld in de laatste jaren. Doordat er veel op het spel staat, zijn de spelers, de atleten van e-sports, steeds meer gaan trainen en zijn organisaties enorm gegroeid. Merken zoals Red-Bull zijn zelfs een van de hoofdsponsoren van de kampioenschappen.

De fans van e-sport

Sporten zoals voetbal en tennis zijn vaak te kijken op de televisie. Zo worden wedstrijden van de Eredivisie altijd uitgezonden, met duizenden kijkers elke wedstrijd. Hoe zit dit dan bij e-sports? Dat komt niet op de televisie. Omdat e-sports over videogames gaan, zijn de meeste mensen die het kijken mensen die de spellen zelf ook spelen. Vaak worden de wedstrijden daarom gepromoot via het spel en worden de wedstrijden online uitgezonden. Ook dat zijn geen kleine groepen fans. Zo had het wereldkampioenschap League of Legends in 2019 meer dan 100 miljoen kijkers, waarvan 44 miljoen kijkers tegelijk.

Stigma

Een van de redenen dat e-sports nog niet door iedereen geaccepteerd wordt is door het stigma van videospellen. Mensen hebben niet het idee dat er mensen zijn die in fysieke topvorm moeten zijn om videospellen te spelen. Niks is minder waar, omdat de spelers vaak moeten reageren in milliseconden. Een klein moment niet opletten kan deze spelers de wedstrijd, of zelfs het toernooi kosten. Daarom zijn deze spelers constant bezig met fit zijn en gezond blijven. Wanneer dat voor mensen duidelijker wordt, dat het niet slechts gamen is, maar voor sommige ook echt een topsport kan zijn, zullen mensen misschien eerder accepteren dat e-sports, net als voetbal, ook een sport is.

Een van de voordelen van e-sport is dat het niet van het weer afhankelijk is. Zo kan e-sports door het hele jaar heen in de zelfde omstandigheden gedaan worden. Ook om te trainen kunnen ze thuis blijven, wat niet voor elke andere sport kan. Wil je zelf liever thuis sporten, maar weet je niet wat je kan doen? Lees dan in dit artikel meer over hoe je thuis kunt sporten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in