Niet alleen in Nederland is de opkomst van de zogeheten 'provincieclubs' zichtbaar, ook in andere Europese landen is het al enkele jaren geen zekerheid meer dat de grootste voetbalclub van het land ook daadwerkelijk alle prijzen in de wacht sleept. 

Nederland

Laten we beginnen met de huidige situatie omtrent de voetbalclubs in eigen land. Ajax is qua aanzien en status de grootste club van Nederland, maar het laatste landskampioenschap van de Amsterdammers dateert alweer uit 2004. En ach, de KNVB-beker winnen is leuk, maar wanneer je als grote club een aantal bekerronden tegen een beduidend zwakkere opponent hebt geloot, kan de eindstrijd je al bijna niet meer ontgaan. Desalniettemin is het geweldig om te zien hoe clubs uit de provincie zoals FC Twente, FC Groningen en SC Heerenveen door hun goede beleidsvoering in opmars zijn. 

Het was voor sommingen wellicht een verrassing, maar het landskampioenschap van FC Twente mag geen toeval worden genoemd. Op het moment dat FC Twente in 2003 op de rand van een faillissement balanceerde, verscheen de huidige voorzitter Joop Munsterman aan het front. Mede door het beleid van de flamboyante voorzitter mag FC Twente inmiddels een Nederlandse topclub worden genoemd, met de landstitel van afgelopen seizoen en het spelen in de Champions League als kers op de taart.

In het noorden van Nederland lijkt men de laatste jaren ook goed in de gaten te hebben hoe het voeren van een structureel en gedegen beleid werkt. Zo ontpopte SC Heerenveen zich onder leiding van oud-voorzitter Riemer van der Velde van een middenmotor in de Eerste Divisie tot een deelnemer aan de Champions League in 1999. Ook buurman FC Groningen boekt de laatste jaren prima resultaten en is inmiddels niet meer weg te denken uit de (sub)top van de Eredivisie. Allemaal het gevolg van een goede scouting en met name een gestructureerd en goed doordacht beleid. 

Duitsland

Ook elders in Europa zijn de 'kleinere clubs' in opkomst. Bij onze oosterburen zal Bayern Munchen, ondanks een slechte competitiestart, altijd hoog op de ranglijst eindigen, maar de ploeg heeft het de laatste jaren steeds moeilijker gekregen. Een makkelijke overwinning tegen clubs als Eintracht Frankfurt of FSV Mainz 05 is allang geen zekerheid meer. De huidige competitiestand geeft de hedendaagse verhoudingen in Duitsland dan ook prima weer. Bayern staat slechts vijfde, met maar liefst veertien punten achterstand op koploper Borussia Dortmund, terwijl de topclubs Stuttgart en Schalke 04 nog steeds onderaan de ranglijst bungelen.

Frankrijk

In de Franse Ligue 1 doen de meeste teams ook nauwelijks voor elkaar onder. Olympique Lyon, de absolute alleenheerser van de afgelopen voetbaljaargangen in Frankrijk, heeft dit seizoen opnieuw alle moeite om zich in de top van de competitie te nestelen. Na een stroeve seizoensstart staat de ploeg inmiddels alweer zevende, maar de concurrentie is moordend. Het feit dat promovendus Stade Brest al een week koploper is geweest, zegt genoeg. Ook clubs als Montpellier, FC Sochaux en Toulouse doen weer prima mee en daarnaast lijkt Paris Saint-Germain ook weer op weg om haar status van Franse topploeg terug te krijgen. 

Engeland

In Engeland is het elk weekend ook weer afwachten welke clubs er met een overwinning aan de haal gaan. Na vijftien speelronden maakt Manchester United de meest stabiele indruk, maar heeft het, net als achtervolgers Chelsea en Arsenal, tegen relatief makkelijke tegenstanders al de nodige punten laten liggen. Het mooiste voorbeeld van het steeds kleiner wordende niveauverschil in Engeland is misschien wel het gepromoveerde Blackpool. Terwijl vrijwel alle overige clubs met geld blijven smijten, is deze club de enige in de Premier League waar nog met een zogeheten salarisplafond wordt gewerkt. Wat Manchester United-spits Wayne Rooney in een week verdient, ontvangen de spelers van Blackpool in een heel seizoen. Mede daarom schreven de bookmakers het team al vóór de start van de competitie af, maar de ploeg bewijst vrijwel elke week dat een teamprestatie soms belangrijker is dan een zak met geld. Wanneer Blackpool zich dit seizoen in de Premier League weet te handhaven, leveren ze werkelijk een wereldprestatie.

Spanje

Éen van de landen waar de koningen maar niet of nauwelijks van hun troon worden gestoten is Spanje. Real Madrid en FC Barcelona vechten de laatste jaren weer samen uit wie er met de Spaanse landstitel aan de haal gaat. Tijdens 'El Clasico' zit de hele wereld voor de buis en het voetbal van beide ploegen is soms nog mooier dan een spelletje Fifa 11 op de Playstation. De rechtvaardigheid regeert gelukkig ook in Spanje. Het voetbal lijkt dit seizoen immers weer te gaan winnen van het bij elkaar gekochte team van vedetten. Zelfs met José Mourinho op de bank verliest Real kansloos van het wonderschone combinatievoetbal van de Catalanen. De nieuwe landskampioen in Spanje lijkt al zo goed als bekend. 

Italie

Juventus, Lazio Roma en AS Roma zijn van oorsprong een grote Italiaanse ploegen, maar zij kunnen hun concurrenten AC Milan en Internazionale de laatste jaren nauwelijks nog pijn doen. Maar ook de beide Milanese clubs hebben tegenwoordig alle moeite om tegenstanders als Bari, Cesena en Brescia opzij te zetten. AC Milan lijkt dit seizoen voorlopig het beste uit de verf te zijn gekomen, maar de prestaties zijn nog niet optimaal. De resultaten van clubs als Chievo Verona en Palermo zijn voor hun doen in ieder geval niet minder dan de grote jongens uit de competitie. 

Resultaat telt

De voetbalshow die FC Barcelona tegen Real Madrid liet zien is zonder meer een lust voor het oog, maar een club die zich met bescheiden middelen in een zware competitie weet te handhaven mag ook absoluut als een topprestatie worden gezien. Clubs als Blackpool, Stade Brest en TSV Mains 05 bewijzen elk in hun competitie dat je met een goede teamspirit ver kan komen. Laten we in ieder geval blijven hopen dat de goede prestaties van de kleinere clubs nog lang aan mogen blijven. En wat Nederland betreft hebben Ajax en PSV het gelukkig ook al een tijd niet makkelijk meer. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in