Als je denkt aan skivakanties en de grote witte pistes, dan denk je snel aan twee dingen: skiën en snowboarden. Maar hoe doen al die snowboarders dat toch? Op één plank sta je toch veel minder stevig dan op twee skies? Snowboarden is inderdaad een stuk anders dan gewoon skiën, maar waar moet je dan op letten? Dit en meer, lees je hier.

Voordat je de piste op gaat

Voordat je de piste op gaat moet je op een paar dingen letten. Snowboarden is een leuke, maar ook gevaarlijke sport. Omdat je met twee benen vast staat, kun je jezelf niet opvangen met je benen als je je evenwicht verliest. Daarom is het met snowboarden altijd handig om extra bescherming te dragen. Naast een helm, die natuurlijk overal verplicht zijn op de piste, dragen snowboarders vaak een valbroek. Dat is een broek die je onder je skibroek draagt, met wat dikke stukken schuim op de heupen en bij de billen. Dit is om de klappen van het zitten en vallen tijdens het snowboarden op te vangen. Ook zijn kniebeschermers aan te raden, voor dezelfde reden. Met deze twee dingen kun je beide kanten op als je een keer moet stoppen of wanneer je valt. Verder is een rug-beschermer altijd goed en zijn er zelfs skihandschoenen met polsbeschermers die je kunt gebruiken.

Razend naar beneden

Eenmaal op de piste kun je op je bord gaan staan om naar beneden te gaan. Ook hier moet je weer op een paar dingen letten. Met snowboarden is het gebruikelijk dat je één voet altijd voorop zet. Rondom deze voet draai je je bord dan. Dit is vaak je dominante been; de been die je het eerst verzet als je lichaam voelt dat het voorover valt. Je andere been gebruik je om je bord onder je op en neer te duwen om bochten te maken. Snowboarden is op dat gebied heel anders dan skiën. Waar skiërs in een rechte lijn naar beneden kunnen razen, is dat voor snowboarders wat lastiger. De vlakke onderkant van je snowboard heeft namelijk minder grip. Voor snowboarders is het dus veel fijner en makkelijker om bochten te maken. Dit hoeven maar kleine bochtjes te zijn, zolang je maar de zijkanten van het bord gebruikt om door de sneeuw heen te “snijden”.

Genieten op de berg

Natuurlijk doe je op de bergen meer dan alleen naar beneden snowboarden. In de liften doe je je niet-dominante been los en laat je het bord aan een voet hangen. Stop je een keertje met afdalingen maken om te eten? Dan kun je gewoon je bord ondersteboven neer leggen; zo glijd deze niet weg als je lekker aan het genieten bent in de zon.

Ga je in de zomer een keer naar de bergen toe, zonder sneeuw, dan kun je natuurlijk ook door de bergen gaan fietsen. Wil jij jouw fiets klaarmaken voor de zomer? Lees dan hier hoe je dat het beste doet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in