Door de opkomst van social media kunnen bedrijven steeds makkelijker in contact komen met hun klanten en horen wat hun wensen en behoeften zijn. Co-creatie is een relatief nieuwe en uiterst effectieve manier om producten en diensten te ontwikkelen en te verkopen.
Co-creatie
Steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in co-creatie. Waar organisaties vroeger producten en diensten bedachten omdat ze dachten dat de consument er wel behoefte aan zou hebben, maken ze nu de ommeslag door klanten te betrekken bij het bedenken van de producten en diensten. Want als de klant zelf meedenkt met het maken van het product of de dienst, dan is de kans veel groter dat er verkocht wordt. Er zijn al talloze voorbeelden te noemen, hieronder een viertal:
Pickwick
Op het social media platform Hyves kun je je aanmelden voor je favoriete hyve. Zo kozen duizenden mensen ervoor zich aan te melden bij de Pickwick-hyve. Het bedrijf achter Pickwick sprong daar op in door fans van het merk uit te nodigen om samen met hen een nieuwe thee te ontwikkelen. Het werd de "Dutch Tea Blend". Pickwick is verder gegaan met deze manier van co-creëren door Pickwick Panel Dagen te organiseren. Daar zullen vast meer producten uit voort gaan komen die een ieder terug kan vinden in de schappen van de supermarkt.
Hi van KPN
Wie kent dit deuntje niet? "Welkom bij de Hi Society". Deze mobiele telefoonaanbieder bindt slim zijn klanten aan zich door een society op te richten. Klanten kunnen online lid worden van de Hi Society en hebben zo invloed op de producten en diensten van het bedrijf. Hi gaat zelfs een stapje verder. Klanten spelen een grote rol in de commercials. Ze lieten leden van de society zelf de 5 populairsten onder hen kiezen die een rol speelden in de commercial en ook groot op de billboards verschenen. Kijk maar eens op www.hi.nl/hisociety.
Menzis
Zorgverzekeraar Menzis wil graag weten wat de ervaringen van zijn klanten zijn in de zorg. Daarvoor werd het forum www.teamtopzorg.nl opgericht. Menzis vraagt zijn klanten zich voor het forum aan te melden en daar ervaringen over de zorg te plaatsen en mee te discussiëren in brainstormonderwerpen. Door de dialoog met de klanten aan te gaan, proberen de medewerkers van Menzis samen met de klanten ideeën te genereren die input vormen voor nieuwe producten en diensten van het bedrijf. Eén van de eerste resultaten was dat de naam van de Menzis Zorgmakelaar werd gewijzigd in de Menzis Zorgadviseur.
Zwitsal
Ook bij dit merk speelde Hyves een grote rol. Duizenden vrouwen meldden zich aan voor de Zwitsal hyve. Het typische geurtje van het verzorgingsproduct voor baby's en kleine kinderen wordt door velen als heerlijk gekwalificeerd. Op de hyve ontstond het idee voor een Zwitsal eau de toilette voor dames. Het product werd "Eau de Zwitsal" genoemd en was waarschijnlijk nooit op de markt gekomen als de fans van Zwitsal hun wensen niet zo kenbaar hadden gemaakt.
Conclusie
Organisaties die op de traditionele manier hun producten en diensten blijven ontwikkelen, lijken de boot te missen. Social media geven bedrijven een uitgelezen kans om in direct contact te komen met hun klanten. Via bestaande social media als Hyves, Facebook of Twitter. Of door zelf platforms te ontwikkelen en klanten hiervoor uit te nodigen. Waarom zou je blijven bedenken wat de klant waarschijnlijk wel van je zal willen kopen als je het hem zelf kunt vragen?