Het dakterras wordt steeds populairder. Mensen willen een “buiten” en als dat geen tuin is dan toch zeker een dakterras of groot balkon. Met als gevolg dat de commercie daarop inspeelt en met allerlei oplossingen komt die specifiek voor een dakterras zijn. Enkele ideeën om te komen tot een heerlijk eigen dakterras of balkon als verlengde van de woning. Als je nu na gaat denken heb je in het vroege voorjaar een kant en klaar plan en kan je beginnen met aanpassen.

 

Algemeen

Start iedere aanpak met een plan. Een plan op hoofdlijnen voor wat je wilt realiseren (functie, vloer, omheining, materialen en budget), welke ruimte heb je daar voor nodig (en controleer of het wel realistisch is) en hoe geef je er concreet invulling aan.

Leg dit vast en ga daarna pas concreet aan de slag.

Ondergrond

Hout

Begin bij de vloer, wat voor vloer ligt er in en is deze nog goed? Mogelijk kan een laag over de bestaande vloer (denk bijvoorbeeld aan houten vlonders over een stenen of betonnen ondergrond) een prima oplossing zijn zonder veel kosten.

Is je dakterras of balkon niet groot, denk dan na over het diagonaal leggen van de panelen. En denk er over na om grotere panelen te nemen, dit laat je dakterras of balkon groter lijken.

 

Beton of stoeptegels

Maar beton of stoeptegels kunnen ook prima functioneren als basis voor je dakterras of balkon. Zo is er de mogelijkheid om het een kleur te geven met speciale betonverf (zachtere kleuren of juist primaire kleuren om de vloer een blikvanger te laten zijn), maar met naturel hout gecombineerd is het grijze beton ook heel strak. Het is sterk afhankelijk van de verdere aankleding welke ondergrond het meest passend is.

 

Afscheiding

Wat mag wel en wat niet?

Dit is sterk afhankelijk van de gemeente. Voor exacte hoogte is het goed bij de betreffende gemeente aan te kloppen.

 

Vrij vertoeven

Uitgangspunt zal over het algemeen zijn: lekker vrij te kunnen vertoeven. Maar daarnaast kan ruimte ook een punt van overweging zijn. Bij een relatief klein dakterras of balkon  is een brede groenstrook zonde van de ruimte (is je ruimte groot genoeg, denk dan aan taxus in ruime bakken. Deze haag is als je wel voldoende ruimte hebt uitermate geschikt als afscheiding en groenblijvend). Een haag is bij een kleine ruimte meestal geen optie, maar de groene wanden die bestaan uit groenblijvende klimplanten langs een geïmpregneerd houten hekwerk is niet breder dan een andersoortige schutting en een prima oplossing als je toch groen als afscheiding wilt. De panelen worden meestal in grote langwerpige bakken gezet en zijn zelfs kant-en-klaar te koop (maar ook duurder dan zelf maken).

Een kunststof afscheiding kan weer van een opvallende kleur voorzien worden of laat er iets op printen. Er zijn speciale panelen die in een frame gezet worden en kunnen worden voorzien van het gewenste plaatje.

Een horizontale beplanting zoals je deze vaker ziet, is ook een oplossing voor een dergelijke ruimte. Belangrijk is wel dat er in drogere tijden stevig water geleverd moet worden om de groene horizontale beplanting mooi te houden. Bedenk vooraf of dit een probleem is. Los het anders eventueel op door bij installatie permanente watervoorziening te plaatsen.

 

Kamerscherm

Kom je er niet uit met de buren, dan kun je altijd kiezen voor een beplanting voor de bestaande afscheiding, of denk aan kamerschermen voor buiten. Met deze kamerschermen kunnen sowieso leuke hoekjes worden gecreëerd. Het is op deze manier  allemaal wel duurder uiteraard.

 

Beplanting

Groen in overvloed is mooi maar op een dakterras is het ordenen wel handig, is het niet voor woekeren met ruimte, dan toch wel om de beplanting zo te zetten dat het ruimtelijk lijkt.

Denk voor het plaatsen aan bijvoorbeeld strakke rechte natuurstenen, houten of kunststof bakken. Bakken die in de vorm van een etalage (trapsgewijs) geplaatst worden. Vooraan in de bakken eventueel wat meer kleur en achteraan ranke diepgroene planten (bijv. Taxus of buxus strak gestileerd) om de compositie ook diepte en hoogte te geven.

Doe de bakken overigens niet vol grond (erg zwaar), maar begin met een stevige laag hydrocultuurkorrels of piepschuim.

Het groen kan ook juist op de hoeken van het dakterras geconcentreerd zijn. Grote palmachtige planten in robuuste potten doen erg rijk aan. Probeer qua potten wel altijd in dezelfde stijl te blijven. Als je juist verschillende materialen wilt gebruiken, probeer dan de kleur rustig te houden en schaf potten in dezelfde kleurschakering aan.

 

Zithoek en zonwering

Tuinset

Een dakterras waar je wilt relaxen bevat eigenlijk altijd enkele lekkere stoelen of een loungebank. In een frame van hout, aluminium of kunststof met lekker dikke kussens waar je in de zon, onder een zonwering of tijdens de avonduren heerlijk kunt genieten.

Is de ruimte beperkt, denk dan aan wat strakke op te stapelen stoelen of krukjes. In een strak vormgegeven tuin kunnen deze erg decoratief zijn. Denk bijvoorbeeld aan lekker felle kleuren.

De zon kan op een dakterras erg aanwezig en behoorlijk brandend zijn. Iedere vorm van zonwering is dan prettig. Afhankelijk van smaak en ruimte kan er natuurlijk gekozen worden voor de traditionele parasol, eventueel bevestigd aan de muur om ruimte te winnen.

 

Uitvalscherm

Een uitvalscherm is ook een prima oplossing op een dakterras. Er zijn uitvalschermen die een geheel dakterras overspannen op een zelf gewenste hoogte (helemaal horizontaal) en in delen uitgevouwen kunnen worden. Meestal maatwerk en niet echt goedkoop, maar wel een perfecte oplossing.

 

Blikvanger

Een blikvanger kan je zelf bepalen, maar kijk dan eerst goed rond in de ruimte. Heb je bijvoorbeeld een grote muur, denk dan aan een grote muurtekening of graffiti. Dit kan variëren van een traditioneel zeezicht tot een “doorkijk” wand of een opvallend hoofd van iemand (de rest moet dan wel iets rustiger zijn, ter compensatie). Maar een mooi kunstobject in een hoek van het dakterras kan ook erg fraai zijn.

Een dakterras of balkon kan ook een specifiek onderwerp meegeven. Zo kunnen wanden en vloeren in de stijl geschilderd worden, bakken voor het groen in dezelfde stijl aangeschaft worden en bedenk dan meteen welke planten hierbij passen. Ten slotte is er nog de tuinset die mogelijk in dezelfde stijl kan of in ieder geval de kussens. Style het geheel af met leuke accessoires  en je hebt een mooi rustgevend geheel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in