Het is simpel: we moeten verduurzamen. Verduurzamen is geen luxe meer, maar pure noodzaak. Als iedereen zijn/haar steentje bijdraagt, kunnen we met z’n allen een groot verschil maken. Een betere toekomst begint bij jezelf. Dat klinkt als een cliché, maar het is absoluut waar. Wat doe jij om te verduurzamen? Ken jij deze tips en technieken al?

Je huis isoleren

Onze eerste tip is tevens de meest rigoureuze. DIt is niet iets wat je eventjes doet, maar wel iets dat een enorme impact maakt. In positieve zin. Door je huis beter te isoleren, zullen je stookkosten aanzienlijk dalen. Dat scheelt je jaarlijks niet alleen snel al honderden euro’s op je energierekening; het is ook een stuk beter voor het klimaat.

Groene stroom

Een ander punt waarop je een grote impact kunt maken, is je stroomvoorziening. In tegenstelling tot extra isolatie, is dit ontzettend eenvoudig te realiseren. Natuurlijk is het zelf duurzaam opwekken van je energie misschien wel je ultieme doel, maar dat is nog niet voor iedereen haalbaar. Wat wel haalbaar is, is groene stroom. Dan bedoelen we ook echt groene stroom. Verdiep je eens in dit onderwerp. Dat is nodig, want veel stroom die als “groen” vermarkt wordt, is dit niet, of slechts ten dele. Kijk eens wie de echt groene aanbieders zijn, waarbij de herkomst van de stroom te controleren is. Je zult zien dat je heel veel keuze hebt. En maak je geen zorgen: je gaat echt niet (veel) meer betalen, terwijl je het klimaat wel een gunst doet.

Slimme thermostaat

Je wilt niet weten hoeveel energie er verloren gaat door de traditionele manier van centraal verwarmen. Heel veel huishoudens hebben nog een traditionele, “domme” thermostaat. Die werkt prima, alleen echt efficiënt is-ie niet. Want waarom zou je huis verwarmd moeten worden terwijl je niet thuis bent? Dat is toch energieverspilling? Je wilt natuurlijk niet in een koud huis thuiskomen: dat begrijpen we. Maar wat dacht je van een slimme thermostaat? Zo’n thermostaat kun je van afstand instellen en bovendien leert hij je patronen herkennen en/of detecteren of er iemand thuis is. Zo ga je veel efficiënter verwarmen.

Zuinige verlichting

Vroeger, in de tijd van de gloeilamp, was een TL buis een zuinige vorm van verlichting. Maar om nu te zeggen dat zo’n TL buis zorgt voor echt gezellig licht… Nu LED lampen inmiddels gemeengoed zijn, bieden deze nieuwe mogelijkheden. Ook op het gebied van TL verlichting. Ben je al bekend met de TL buizen van Budgetlight? Dit zijn TL-buizen van LED verlichting. Zonder de kilheid van ouderwets TL en even goed nog zo’n 6% zuiniger dan zo’n reeds zuinige buis. Win-win!.

Apparaten vervangen

Wist je dat het energielabel voor elektrische apparatuur onlangs is aangescherpt? Ben je hier nog niet van op de hoogte, dan staat je misschien een kleine schok te wachten. Wat voorheen een superzuinig apparaat was (bijvoorbeeld energieklasse A+++) blijkt ineens slechts een middenmoter te zijn. Ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren zo hard gegaan dat er strengere eisen aan apparaten mogen worden gesteld. Moet jij nieuwe apparatuur aanschaffen? Wees dan streng op het energielabel. Koop je nu een apparaat met energieklasse A, dan weet je zeker dat je een echt zuinige en duurzame aankoop doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in