Beschuit met muisjes bij de geboorte is een typisch Nederlands gebruik. In andere landen wordt dit niet gedaan. Maar waarom vieren wij de geboorte van een baby eigenlijk met het uitdelen van beschuit met muisjes?

Waarom beschuit met muisjes?

Al in de Middeleeuwen was het een gewoonte de geboorte van een baby te vieren. In die tijd was het nog erg gevaarlijk om te bevallen, zowel voor de moeder als voor het kind. Wanneer de bevalling goed was gegaan en zowel de baby als de moeder het hadden overleefd, was dit reden voor een groot feest. De hele buurt kwam op bezoek en lekker eten was hierbij belangrijk. In die tijd werd er vaak brood met suiker gegeten, wat gezien werd als een lekkernij. Beschuit met suiker werd alleen gegeten door de rijkere mensen, dit was namelijk een luxeproduct.

Rond de 17eeeuw werd er vaak anijs aan de moeder gegeven na de bevalling. Anijs zou een geneeskrachtige werking hebben en de baarmoeder snel weer naar de oorspronkelijke vorm terug brengen.

Tegenwoordig delen we nog steeds eten uit zodra de baby geboren is, maar nu combineren we de suiker met het anijs wanneer een vrouw net bevallen is. Het beschuit wordt niet meer bestrooid met suiker, maar met muisjes. Deze muisjes worden gemaakt van anijs, wat dus goed is na de bevalling. In andere landen wordt de geboorte van een baby ook nog steeds met eten gevierd, maar niet met beschuit met muisjes. Zo delen ze in Vlaanderen na de geboorte suikerbonen uit.

De kleur

Tot 1990 waren er alleen roze muisjes verkrijgbaar. Wanneer er een jongen geboren werd gebruikten ze witte muisjes. Later zijn er ook blauwe muisjes bijgekomen, die worden nu gebruikt bij de geboorte van een jongen.

Bij de geboorte van Beatrix zorgde De Ruyter, de producent van muisjes, voor een grote stunt. Zij brachten oranje muisjes naar Paleis Soestdijk. Sindsdien worden er altijd oranje muisjes gebruikt bij de geboorte van een prins of prinses. Deze muisjes zijn dan ook tijdelijk in de supermarkt te krijgen. De rest van de tijd zijn alleen de roze en blauwe muisjes te koop. 

De naam

De naam muisjes is waarschijnlijk afgeleid van de vorm van de muisjes. Als je goed kijkt, zie je dat ze niet helemaal rond zijn maar een soort klein staartje hebben. Muisjes zien er dus eigenlijk gewoon uit als piepkleine muizen.

De Ruyter

De Ruyter is de producent van de muisjes. Zij maken niet alleen muisjes maar bijvoorbeeld ook hagelslag, vlokken en vruchtenhagel. Dit bedrijf bestaat als sinds 1860. Inmiddels maken ze ook gestampte muisjes. Dit zijn roze, blauwe en witte muisjes alleen dan gemalen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in