Deze bosbessen helpen u met afvallen, zijn ontstekingremmend, verjongend en bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten. Daarom wordt de boosbes eigenlijk ook wel ' een wonderpil' genoemd.
De bosbes is super gezond. Wat bij vele nog niet bekend is, is dat deze superbes ook nog positieve bijwerkingen heeft, namelijk:
- de bosbes werkt verjongend
- de bosbes verbetert je geheugen
- de bosbes zorgt dat je sneller kan denken
- de bosbes verbetert je evenwicht en coördinatie
- de bosbes helpt bij het tegengaan van ontstekingen
- de bosbes maakt vrije radicalen onschadelijk
- de bosbes heeft een anti kanker werking
- de bosbes beschermt tegen oogziekten zoals staar en MD (macula degeneratie)
- de bosbes zorgt dat je in het donker goed kan zien
- de bosbes biedt bescherming tegen hart- en vaatziekten
De bosbes werkt verjongend
De bosbes zorgt er voor dat de huid strakker wordt. Bosbessen bevorderen de sterkte en veerkracht van bindweefsel. Ook beperkt het de schade aan collageen veroorzaakt door vrije radicalen. Ook geven de bosbessen een slijmvlies-samentrekkend effect.
De bosbes verbetert het geheugen en zorgt ervoor dat je sneller kan denken
Het drinken van één glas bosbessensap per dag kan geheugenverlies helpen voorkomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat bosbessen het ophalen van herinneringen kan verbeteren, zelfs als het geheugen al is achteruitgegaan.
De studie liet zien dat gepensioneerden tot 40 procent beter scoorden in geheugentests, na het drinken van een glas bosbessensap per dag gedurende slechts 12 weken.
Het onderzoeksteam in de VS liet een groep van 16 ouderen een serie geheugentests doen en lieten ze daarna dagelijks een glas bosbessensap drinken. Toen hun geheugen drie maanden later opnieuw werden getest, bleek er een verbetering van 40 procent op te treden in een woord-associatie opdracht. Ze bleken 33 procent beter in het onthouden van lijstjes, en deden het in alle opzichten beter dan ouderen die grapefruitsap dronken. De onderzoekers, van de universiteit van Cincinnati, houden bepaalde stoffen in bosbessen, anthocyaninen genaamd, verantwoordelijk voor de verbetering van de geheugenfunctie. Deze anthocyaninen zouden het gemakkelijker maken om informatie te transporteren in de hersenen. Researcher Robert Krikorian drong aan op meer onderzoek en voegde er aan toe: “bosbessen zouden een middel kunnen zijn om aftakeling van het zenuwstelsel (neurodegeneratie) te voorkomen of af te zwakken.” Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry.
De bosbes verbetert het evenwicht en coordinatie
In Amerika wordt nieuw onderzoek uitgevoerd om te leren hoe het eten van blauwbessen het verouderingsproces kan helpen vertragen of zelfs omkeren. Blauwbessen zouden ons beschermen tegen ouderdomsgebonden afbraak van de hersencellen zoals bijvoorbeeld een vermindering van het korte – termijn geheugen. Dit blijkt uit experimenten. Als ratten ouder worden, vergeten zij normaal hoe zij hun weg moeten vinden in een circuit van wegen. Een aantal oudere ratten kreeg gedurende 2 maanden een voedingssupplement van blauwbessen toegediend. Na deze periode verbeterden zij hun navigatiemogelijkheden, evenwicht, coordinatie en snelheid.
De bosbes helpt bij het tegengaan van ontstekingen
Er zijn al vele onderzoeken geweest en deze hebben laten zien dat bosbessen vele goede eigenschappen hebben. Bosbessen zijn rijk aan anti-oxidanten en natuurlijke ontstekingsremmers, zoals ´polyfenolen´ en ´anthocyanines´. Bosbessen bevatten ook veel ´pterostilbene´. Deze stof lijkt op het veel onderzochte ´resveratol´, dat een goede invloed heeft op onze vetzuurbalans en plaque vorming in de bloedvaten tegen gaat. Pterostilbene doet dat allemaal nog véél beter dan resveratol.
De bosbes maakt vrije radicalen onschadelijk en heeft een anti-kanker werking
Bosbessen zijn rijk aan antioxidaten, flavonoïden en (andere) vitaminen die celschade helpen te voorkomen. "Antioxidanten beschermen de cellen door vrije radicalen te stabiliseren. Hiermee wordt een deel van de schade voorkomen.", legt onderzoeker en voedingsdeskundige Laura Newton uit.
Vrije radicalen zijn zeer reactief en veroorzaken celschade. Deze celschade is een van de factoren die een rol speelt bij de ontwikkeling van kanker. Veel mensen zijn er van overtuigd dat het eten van veel groente en fruit het risico op kankerontwikkeling kan verkleinen, door de aanwezigheid van antioxidanten.
De bosbes beschermt tegen oogziekten en zorgt ervoor dat je in de nacht goed kunt zien
Bosbessen bevatten ook veel vitamine A. Deze vitamine is nodig voor ons gezichtsvermogen. Verder zorgen de anthocyaninen voor een betere bloedcirculatie en anthocyaninen hebben een positieve invloed op het vasculaire stelsel (betrekking hebbend op het bloedvatenstelsel).
De bosbes biedt bescherming tegen hart- en vaatziekten
Anthocyaan vermindert de contractie van bloedvaten, waardoor verhoging van de bloeddruk voorkomen wordt. Verder geven anthocyaninen (anti-oxidant) een beschermende werking op celniveau. Ook blijkt uit dierproeven dat de aorta, door bosbessen, gemakkelijker laxeert. Tevens blijkt het werkingsmechanisme van blauwe bosbessen, de biologische beschikbaarheid van stikstofoxide te verbeteren. Dit kan bijdragen tot het voorkomen van verhoging van de bloeddruk.
Een handje bosbessen per dag heeft volgens de onderzoekers al effect!